Ziarna kakaowca

Ostatnio w sklepach pojawiły się ziarna kakaowca. Są dość gorzkie, ale po paru dniach przyzwyczaiłam się i są nawet smaczne. Ale do rzeczy.

kakao

Ziarno to nazywane jest „pokarmem bogów”. Nawet najlepsza gorzka czekolada nie ma tylu zalet, co te ziarenka bez dodatków. Majowie i Aztekowie cenili je bardziej niż złoto.
Kakaowiec zawiera flawonoidy, poprawiające ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawia pamięć, koncentrację, krążenie krwi i obniża ciśnienie . Wspaniale wspomaga pracę serca.

  • Chroni nas przed wolnymi rodnikami, nie dopuszczając do powstania wielu chorób.
  • Jest niesamowicie bogaty w magnez, wspomagając elastyczność mięśni, budowę kości i uzupełniając jego niedobory.
  • Duża zawartość żelaza to świetna broń przeciwko anemii, polepsza jakość krwi.
  • Zawarty w kakaowcu chrom pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru.
  • Serotoniny – pomagają w walce z depresją i stresem (hormon szczęścia).
  • Anandamid – endorfina , wspomagająca utrzymanie dobrego samopoczucia po wysiłku fizycznym.
  • Omega 6, wit. C, A , E, B, fenyloetyloamina, mangan, cynk, miedź.

Kakowiec jest także afrodyzjakiem.

Ogólnie:

  • Uzupełnienie niedoboru magnezu, żelaza…
  • Pomaga w zaburzeniach snu.
  • Łagodzi napięcia miesiączkowe.
  • Chroni serce i układ naczyniowo-sercowy.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Obniża ryzyko zmian miażdżycowych.
  • Wpływa na koncentrację i wydajność umysłu.
  • Poprawia pamięć.
  • Działa antydepresyjnie i poprawia nastrój.
  • Oczyszcza z toksyn.
  • Dodaje „energii”.
  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Jedna z najwspanialszych roślin na naszej planecie. Wystarczy schrupać parę ziarenek dziennie.

Polecamy!!!