W dzisiejszych realiach, kiedy zewsząd słyszymy o niebezpieczeństwie zarażenia się wirusami, szczególnie ważne jest dbanie o nasz układ odpornościowy.
Blog o zdrowiu
VILCACORA Vilcacora (Uncaria tomentosa. koci pazur, czepota puszysta) to bardzo wysokie pnącze (liana). rosnące w lasach na wysokości do 800 m n.p.m. w Amazonii, w Kolumbii, Ekwadorze, Gujanie, Wenezueli, Trynidadzie, Surinamie oraz w Ameryce Środkowej (Gwatemali, Kostaryce, Panamie). Jednak najlepsze właściwości mają rośliny z terenu Peru. Roślina ta jest od […]
Ostatnio w sklepach pojawiły się ziarna kakaowca. Są dość gorzkie, ale po paru dniach przyzwyczaiłam się i są nawet smaczne. Ale do rzeczy. Ziarno to nazywane jest „pokarmem bogów”. Nawet najlepsza gorzka czekolada nie ma tylu zalet, co te ziarenka bez dodatków. Majowie i Aztekowie cenili je bardziej niż złoto. […]
Jest to proszek o smaku trawy lub szpinaku, który pijemy po rozpuszczeniu w wodzie lub soku. Można też stosować młode rośliny, które hodujemy w ogródku, a nawet na balkonie. Jęczmień zawiera ogromne pokłady krwiotwórczego chlorofilu, Wit.C , B 6, B12, K, A , kwas foliowy, pirydoksyny, śladowe ilości żelaza i […]
Roślina znana i stosowana od paru set lat jako afrodyzjak, środek na uspokojenie i leczenie wrzodów. W Ameryce płd. Mówi się o niej „brazylijski żeń-szeń” (Ginseng brasilero) albo „na wszystkie sprawy”… Poprawia libido i samopoczucie. Znana też jako „ruski sekret” , ponieważ używana była prze rosyjskich sportowców jako anabolik. Z […]
HERBATA INKÓW… Słyszeliście o Lapacho? To kora drzew ,rosnących w Ameryce Płd. i Środkowej. Wywar bogaty w żelazo, wapń, magnez i mangan. Ma ok. 20 substancji aktywnych, ale najważniejszy jest LAPACHOL, mający działanie antywirusowe, zwalcza bakterie i grzyby. Wywar tez od stuleci stosowany jest przez Indian w leczeniu niemalże wszystkich […]
Problemy z koncentracją? Nauką? Pamięcią? Tu pomoże: Gotu kola, czyli wąkrota azjatycka. Pochodzi z m.in Indii, Madagaskaru, Afryki, Chin… Zawiera saponiny trójterpenowe, związki kumarynowe, glikozydy fenolowe, asjatykozydy, kwas asjatowy , kwas madekassiowy, kwasy fenolowe, fitosterole, witaminy, poliiny, alkaloidy, (welarynę), kwas glutaminowy, serynę, alaninę. Zastosowanie zewnętrznie: działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i ujędrniające […]
Kurkuma jest przyprawą, występującą głównie w Azji. Ma działanie m.in.: przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne ,oczyszczające pomaga zapobiegać wielu przewlekłym chorobom, np. chorobom serca, cukrzycy, demencji starczej; przyspiesza gojenie się ran, zapobiega zwyrodnieniom. Spowalnia Alzheimera, odtruwa wątrobę. Pomocna w zapobieganiu raka, jak również w rozprzestrzenianiu się komórkom rakowym w organiźmie. Ze względu […]