Ziarna kakaowca

Ostatnio w sklepach pojawiły się ziarna kakaowca. Są dość gorzkie, ale po paru dniach przyzwyczaiłam się i są nawet smaczne. Ale do rzeczy:
ziarno to nazywane jest „pokarmem bogów”. Nawet najlepsza gorzka czekolada nie ma tylu zalet, co te ziarenka bez dodatków. Majowie i Aztekowie cenili je bardziej niż złoto.
Kakaowiec zawiera flawonoidy, poprawiające ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawia pamięć, koncentrację, krążenie krwi i obniża ciśnienie . Wspaniale wspomaga pracę serca.
Chroni nas przed wolnymi rodnikami, nie dopuszczając do powstania wielu chorób.
Jest niesamowicie bogaty w magnez, wspomagając elastyczność mięśni, budowę kości i uzupełniając jego niedobory.
Duża zawartość żelaza to świetna broń przeciwko anemii , polepsza jakość krwi.
Zawarty w kakaowcu chrom pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru.
Serotoniny- pomagają w walce z depresją i stresem ( hormon szczęścia).
Anandamid- endorfina , wspomagająca utrzymanie dobrego samopoczucia po wysiłku fizycznym.
Omega 6, wit.C, A , E, B, fenyloetyloamina, mangan, cynk, miedź.
Kakowiec jest także afrodyzjakiem.

kakao

Ogólnie:
Uzupełnienie niedoboru magnezu,żelaza…
Pomaga w zaburzeniach snu.
Łagodzi napięcia miesiączkowe.
Chroni serce i układ naczyniowo-sercowy.
Obniża ciśnienie krwi.
Obniża ryzyko zmian miażdżycowych.
Wpływa na koncentrację i wydajność umysłu.
Poprawia pamięć.
Działa antydepresyjnie i poprawia nastrój.
Oczyszcza z toksyn.
Dodaje „energii”.
Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
Jedna z najwspanialszych roślin na naszej planecie.
Wystarczy schrupać parę ziarenek dziennie.

Polecamy!!!